staab Architekten

Richard Wagner Museum, Bayreuth

2010 – 2015

Creating a new building with a greater floor area than the existing buildings on the site where Richard Wagner lived and worked required a firm sense of what would be appropriate in this situation.
The challenge was to retain the freestanding character of the Villa Wahnfried on the clearly structured estate with a formal driveway, forecourt and private garden, but still letting the intervention appear in a sensible manner. An added strip of land on the west side of the historic garden, purchased in 1930, became the key to our concept. The extension’s placement along the initial site boundary revives the original proportion and appearance of the garden.The new building and the gardeners house on the west side of the property echoe the Siegfried-Wagner-Haus on the opposite side, while the storage, the event-space and further exhibition spaces are placed underground. This arrangement and the removal of a connecting building which blurred the villa restored the historic symmetry of the estate and made
the extension with its long glazed façade and reduced design a quiet observer of the auratic setting.

Limited realisation competition 1st prize 2010
Team Petra Wäldle, Bettina Schriewer, Matthias Tscheuschler

Client City of Bayreuth

Occupants Richard-Wagner-Museum

Start of planning – completion 2011 – 2015

For performance phases 2 –  8

Total costs €20.0m

Usable floor area 3,000 sqm

Design team Per Pedersen, Patric Eckstein (project management), Bettina Schriewer, Nicole Pechardscheck, Tanja Klein, Dirk Richter, Tobias Steib, Sabine Zoske, Manuela Jochheim, Axel Michaelis, Patrick Neubeck, Fabian Weber

Landscape architects Levin Monsigny, Berlin


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten