staab Architekten

Museum at the Spandau Citadel, Berlin

2010 – 2016

At the Spandau Citadel, one of the best-preserved Renaissance fortresses in Germany, two listed buildings in the interior courtyard are to be remodelled: the former supply depot will become a museum of Berlin monuments and the former barracks will be converted to house temporary exhibitions and a conference and event centre.
The aim is to strengthen the impact of this imposing site using reduced means, by organising a functioning museum and developing an exhibition concept that mediates between the spatial power of the historic complex and the requirements of an exciting and contemporary presentation.
Both buildings will be freed of more recent installations and additions. In the supply depot the original wall fabric will be uncovered again and evened out on the interior with a non-opaque plaster slurry. This will accentuate the spatial presence of the edifice while rendering the various time layers legible.
Inside, a new floor slab will be inserted with a polished concrete surface which will constitute the “foundation” for the new exhibition design and hold all the required building infrastructure. The concept for the exhibition involves an oscillation between the historic space displaying the fixed features of the original building and media dramatisations presented in inserted areas.

Limited realisation competition 1st prize 2010
Team Petra Wäldle, Matthias Tscheuschler, Rita Wirth

Client Borough office of Spandau, Berlin

Start of planning – completion 2010 – 2016

For performance phases 2 – 5 (General planner) and Exhibition design

Total costs €13.9m

Usable floor area 5,500 sqm


Ronald Bonss © MSU Museen erleben GmbH

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten