staab Architekten

Nanobioanalysis Centre, Münster

2010 – 2012

Apart from its special location from an urban planning point of view, as gateway to Münster’s Science Park, the specific interior organisation required for the building housing companies working in nano-biotechnology is the decisive parameter that shaped its design.
A very slight geometric distortion deforms the otherwise so tautly organised cube, enhancing its perspectival perception and hence the dynamics and symbolic character of the building. This minor geometric disruption of the building volume not only sends ripples out to its urban environment, however; it also reinforces on the interior the readability of the individual units.
The rental units themselves are compactly organised and provide a flexible combination of lab and office areas with their attendant dark zones. It is possible to flexibly access several rental units simultaneously by connecting their individual, generously dimensioned, entrance areas.
Shared stairways and elevators, and adjacent common areas, such as administrative offices, meeting rooms and the shared conference facilities on the first floor, foster communication between the different units.

Negotiated procedure with prior competition 1st prize 2010
Team Petra Wäldle, Rita Wirth, Matthias Tscheuschler

Client Nano-Bioanalytik Zentrum GmbH

Start of planning – completion 2010 – 2012

For performance phases 2 – 8

Total costs €11.0m

Usable floor Area 2,700 sqm

Design team Birgit Decker, Florian Nusser (project management), Rita Wirth, Patric Eckstein, Johannes Pape | Construction management Dirk Richter (site supervision), Johan Jensen, Manuela Jochheim, Lutz Bahle

Staab Architekten in SOW Planungsgruppe mit
osd, Frankfurt a.M. (Tragwerksplanung) und
Winkels Behrens Pospich, Münster (Haustechnik)


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten


© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Thomas Ott


© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Jens Achtermann

© Staab Architekten

© Stefan Müller

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Jens Achtermann

© Marcus Ebener

© Staab Architekten

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Staab Architekten

© Marcus Ebener

© Marcus Ebener

© Simon Kelly

© Christian Richters

© Jens Achtermann

© Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

© Stefan Meyer

© Werner Huthmacher

© Mila Hacke

© Werner Huthmacher

© Ivan Nemec

© Werner Huthmacher

© Franz Wimmer

© Georg Aerni

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten

© Staab Architekten